Věřte - nevěřte
Přinášíme informaci, kterou jsme neověřovali. Závěry si musí udělat každý sám...
Experti varují: Pokud používáte Alobal, tak přestaňte. Hrozí vám vážné následky
Po dlouhou dobu je hliníková folie běžnou součástí kuchyně. Proč? Je velmi užitečná pro mnoho použití. Kromě pečení se používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do ní balí jídlo, zakrývají se kastroly a takto se potraviny uchovávají v ledničce.
Ale nyní poslední výzkumy potvrzují, že pokud tuto folii budete používat, budete se dále vystavovat závažným zdravotním rizikům.
V níže uvedeném textu Vás seznámíme s fakty o pečení a vaření s hliníkovou folií. Dočtete se o rizicích, přičemž můžete následně učinit rozhodnutí, zda ji dále používat.
Jednoduše řečeno, pokud budete vařit s hliníkovou fólií, zahráváte si se svým zdravím
V čem tkví hlavní problém hliníkové folie - alobalu?
Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jedná se o neurotický těžký kov, který je po mnoho let spojen s Alzheimerovou nemocí.
Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažná poškození mozku, což vyvolává:
- ztrátu paměti
- nedostatek koncentrace
- problémy s tělesnou rovnováhou
- ztrátu kontroly nad ovládáním svalů
Kromě poškození mozku, může také hliník negativně ovlivnit vaše kosti. Tento kov může uvnitř kostí "soutěžit" s vápníkem o prostor, přičemž často vítězí nad tímto základním minerálem. Tím dojde k poškození kosterní struktury.
Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí více lámavými.
Další rizika hliníku pro zdraví
Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, když se vdechnou částečky hliníku do plic. V tomto případé může vyvolat fibrózu plic.
Například, když grilujete v domácnosti potraviny v Alobalu, vdechujete částice hliníku a pomalu si ničíte plíce.
Navíc se při vysokých teplotách uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.
Kontaminace se ještě zvyšuje, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu a některé druhy koření.
Zajímavé je, že hliníkové plechovky a hrnce byly již dávno odhaleny jako zdravotně nebezpečné, ale z nějakého důvodu je staniol přehlížen mnoho dalších let. Už ne...
Výzkumník z American University of Sharjah zjitili, že během jednoho pečení jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essama Zubaidiho.
Ten zároveň zjistil souvislost mezi stoupající teplotou a zvýšeným uvolňováním hliníku do jídla.
"Čím vyšší je teplota, tím vyšší je uvolňování hliníku do potravin. Fólie není vhodná i pro použití se zeleninou, jako jsou rajčata, citrusy nebo koření. "
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.
Tento fakt dělá z hliníkové folie na pečení, vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečný materiál, protože jen při jednom pečení se z něj do jídla uvolní až 400 mg hliníku.
Zdroj: Doctors Now Have Warning: If You Use Aluminum Foil, Stop It Or Face Deadly Consequences
rubrika: Archív příspěvků